[O2] Ciężki rozruch.... na ZIMNO

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zubit
    Classic
    • 2007
    • 24

Można też w ten sposób:
  • pleban
    Rider
    S_OCP Member
    • 2006
    • 580

Dotychczas czytałem wątek o ciężkim rozruchu na ciepło jako właściciel O1 i nigdy nie zaznałem tego problemu.
    Wymieniłem na O2 z 2005r (1,9 TDI 105 KM)
    Co jakiś czas auto musiałem kręcić na zimno (niezależnie, czy 15st C czy 3 st C)
    Powiem tak - na 10 odpaleń 1 raz musiałem auto rano katować i kręcić rozrusznikiem z 1,5 do 2 min, a później jakby silnik powoli załapywał paliwko i odpalał
    NA ciepło zupełnie bez problemów, rano idę do auta z bijącym sercem pełen niepewności

Zastanawiam się jaki wpływ na to może mieć problem z dwumasą (pojawił się ze dwa tygodnie temu i w tym czasie jakby problemy z odpalaniem znacząco się zwiększyły)
    Nie wiem, czy to przypadek czy jakoś można połączyć obie sprawy

Dodam, że zrobiłem prewencyjnie szybciej przegląd i oczywiście wymieniłem filtry (powietrze, oleum i teraz dodatkowo filtr paliwa)
    Komputer pokazywał błędy świec żarowych i je wymieniłem (wczoraj) - teraz nie pokazuje żadnych błędów

Zastanawiam się jeszcze nad aku, ale... sporo jeżdżę i jakoś nie wydaje mi się, żeby bateryjka była w złym stanie, poza tym dlaczego wytrzymywałby tak długie kręcenie jeśliby miał problem z trwałością? Zwłaszcza, że przy 0 st odpalił bez problemu kilka dni temu

A rano 20 sekund odpalania.... :evil:
    był Citroen Berlingo 1,6 HDI
    jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• infom
      Classic
      • 2009
      • 23

ja ostatnio podobny problem przerabiałem u siebie , raz od razy odpalił a czasami 8 razy musiałem kręcić , problem wczoraj zniknął po wymianie bendixa i pali jak zawsze na dotyk i oby tak zawsze, sprawdź to

Komentarz

Pracuję...