Można też w ten sposób:
[O2] Ciężki rozruch.... na ZIMNO
Zwiń
X
-
[O2] Ciężki rozruch.... na ZIMNO
Dotychczas czytałem wątek o ciężkim rozruchu na ciepło jako właściciel O1 i nigdy nie zaznałem tego problemu.
Wymieniłem na O2 z 2005r (1,9 TDI 105 KM)
Co jakiś czas auto musiałem kręcić na zimno (niezależnie, czy 15st C czy 3 st C)
Powiem tak - na 10 odpaleń 1 raz musiałem auto rano katować i kręcić rozrusznikiem z 1,5 do 2 min, a później jakby silnik powoli załapywał paliwko i odpalał
NA ciepło zupełnie bez problemów, rano idę do auta z bijącym sercem pełen niepewności
Zastanawiam się jaki wpływ na to może mieć problem z dwumasą (pojawił się ze dwa tygodnie temu i w tym czasie jakby problemy z odpalaniem znacząco się zwiększyły)
Nie wiem, czy to przypadek czy jakoś można połączyć obie sprawy
Dodam, że zrobiłem prewencyjnie szybciej przegląd i oczywiście wymieniłem filtry (powietrze, oleum i teraz dodatkowo filtr paliwa)
Komputer pokazywał błędy świec żarowych i je wymieniłem (wczoraj) - teraz nie pokazuje żadnych błędów
Zastanawiam się jeszcze nad aku, ale... sporo jeżdżę i jakoś nie wydaje mi się, żeby bateryjka była w złym stanie, poza tym dlaczego wytrzymywałby tak długie kręcenie jeśliby miał problem z trwałością? Zwłaszcza, że przy 0 st odpalił bez problemu kilka dni temu
A rano 20 sekund odpalania.... :evil:
_________________była O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
był Citroen Berlingo 1,6 HDI
jest Ford Tourneo Courier
-
Komentarz